BLOG

Recepty do vašej kuchyne

Zelený štvrtok je posledný štvrtok pred Veľkou Nocou a je spájaný so "zelenými jedlami". Mnohí si hneď prestavia špenát, ale naši predkovia pripravovali jedlá aj z iných zelených potravín. Tie vyberali podľa toho, na aké obdobie vyšla Veľká noc a čo sa stihlo urodiť.

Prichádzajú Veľkonočné sviatky a s nimi je už tradične spojené aj dobré jedlo. Avšak príprava viac druhov jedál si vyžaduje dlhú prípravu. S Veľkou Nocou sú spojené jedlá ako baranček, zemiakový šalát či rôzne rolády. K nim sa ešte pre sviatkami isto v našom blogu dostaneme. Nemôžeme zabudnúť ani na sladké koláčiky, ktoré pohostia kúpačov. Všetky...

Neviete kde môžete na východe Slovenska kúpiť Flaviol? Alebo ho jednoducho chcete najprv ochutnať, kým si ho kúpite? Chcete najprv vedieť ako vonia? Teraz máte jedinečnú príležitosť vďaka ochutnávkam vo vybraných predajniach BILLA. Vyskúšajte ho a zistite viac o jeho zdraviu prospešných vlastnostiach. Počas marca môžete ochutnať FLAVIOL v mestách...

Je veľmi príjemné vrátiť sa v zimnom, sychravom počasí domov do tepla. A ak na vás ešte čaká horúca polievka, je to doslova návrat do rovnováhy. S pomocou repkového oleja si môžete uvariť množstvo chutných polievok, ktoré vás zahrejú na tele aj na duši.

Dennodenne prijímame tuky v strave. Niektoré sú zdravé a prospešné, ale niektoré sú škodlivé. Bez dobrých tukov by sme nedokázali normálne fungovať. Slúžia nám ako zdroj energie, sú v nich rozpustné vitamíny A,D,E,K a zabezpečujú správnu funkciu buniek v našom tele. Sú pre nás nevyhnutné a tiež ovplyvňujú naše fyzické aj duševné zdravie. Naopak tie...

Omega-3 mastné kyseliny sú pre naše zdravie naozaj veľmi dôležité. Pomáhajú nám vo viacerých smeroch. Napríklad, aby náš metabolizmus správne fungoval, ale tiež pôsobia ako prevencia pred chorobami. Na Slovensku však ľudia omega-3 mastné kyseliny prijímajú veľmi málo. Nachádzajú sa len v určitých potravinách, ako napríklad v rybách či v repkovom...

Začala nám jeseň a s ňou je už tradične spojené dozrievanie sezónnych potravín. Sú to napríklad cvikla, tekvica, jablká, atď. Všetky sú veľmi zdravé a môžete z nich pripraviť rôzne zdravé pokrmy, či už slané alebo sladké. A čo je ešte skvelé, pri príprave každého pokrmu môžete použiť repkový olej.

Repkový olej v sebe ukrýva veľa dobrého. Okrem ideálneho pomeru omega-3 a omega-6 mastných kyselín má repkový olej aj mnoho ďalších pozitívnych vlastností, ktorými priaznivo pôsobí na naše zdravie. Lyžička repkového oleja denne má na nás viac priaznivých účinkov ako ste si mysleli.

Určite každý z vás pozná ten pocit "mám chuť na niečo sladké". Ale nechcete už jesť tie presladené, kalorické keksy. Aj keď aj to je niekedy záchrana. Ale čo tak si spraviť niečo sladké doma a mať všetky ingrediencie pod kontrolou? Vyberte si potraviny podľa seba a môžete si spraviť zdravé chutné koláčiky a zobrať si kamkoľvek zo sebou.

Pridávanie olejov do jedál je veľmi dôležité, aby dieťatko prijímalo potrebné látky pre správny vývoj, aj keď už nie je dojčené. Ide hlavne o vstrebávanie vitamínov A, D, E, K. Najlepšie je používať oleje, ktoré sú u nás bežne dostupné - repkový, slnečnicový za studena lisovaný. Do jedla sa pridávajú až na záver, predtým ako budete jedlo podávať....

Pri príprave jedál, ktoré tepelne upravujeme by sme mali používať aj olej na to určený. Repkový olej k nim patrí. Je lisovaný za studena bez pridania chemických látok a má vyššiu teplotu zadymenia - viac ako 240 °C. To znamená, že má vyššiu odolnosť voči vysokým teplotám. Oproti ostatným rastlinným olejom je to omnoho vyššia odolnosť. Napríklad...

Oslnivé žlté lány repky olejnej sú v čase jej kvitnutia neprehliadnuteľné. Prečo používať v kuchyni práve repkový olej?