Jesenné potraviny, ktoré by nemali chýbať v žiadnej kuchyni
Začala nám jeseň a s ňou je už tradične spojené dozrievanie sezónnych potravín. Sú to napríklad cvikla, tekvica, jablká, atď. Všetky sú veľmi zdravé a môžete z nich pripraviť rôzne zdravé pokrmy, či už slané alebo sladké. A čo je ešte skvelé, pri príprave každého pokrmu môžete použiť repkový olej.
Tekvica
Tekvica je typická jesenná potravina. Nachádza sa v nej množstvo minerálov ( horčík, zinok,..), ale aj antioxidanty a množstvo vody. Má priaznivé účinky na obličky, mozog či nervy. Určite sa preto zíde v každej domácnosti. Tekvica je tiež spájaná so sviatkom Halloween. Krásne si ju vyrežete, ozdobíte a vnútro môžete spotrebovať na polievku alebo sladký koláč. Semiačka nevyhadzujte, sú veľmi zdravé. Pomáhajú pri žalúdočných ťažkostiach alebo pri ochoreniach srdca.
TIP: nakrájajte tekvicu na kocky/prúžky. Dajte ich na plech. Osoľte, okoreňte, polejte repkovým olejom a šup do rúry. Pečte ju do vtedy, kým nebude mäkká.
Jablká
Jeseň je spojená s chrípkovým obdobím a preto si treba posilniť imunitu. Na to sú skvelé jablká. Obsahujú veľké množstvo vitamínov ( C, A, B1,...) , kyselinu listovú a ďalšie prospešné látky pre naše zdravie. Podobne ako pri tekvici sa v jablku nachádza veľké množstvo vody. A nezabúdajte, že aj šupka jablka je veľmi zdravá.
TIP: nahraďte iné nezdravé tuky pri pečení jablkového koláča repkovým olejom. Je zdravší a nemení chuť.
Cvikla
Ďalšia skvelá jesenná potravina, ktorá nás ochráni nielen pred chrípkou, ale tiež bojuje proti rakovine. Obsahuje minerálne látky (kremík, zinok, draslík,...), kyselinu listovú a antioxidačné látky. Cvikla má širokú škálu využitia v slanej i sladkej kuchyni. Nebojte sa z nej preto spraviť aj skvelý sladký koláč.
TIP: cvikové pesto od blogerky Veroniky Svobodovej - specialeditionlife.com
Cviklové pesto
Čo potrebujete (na 3 malé tégliky cviklového pesta):
- 270g uvarenej, ošúpanej a nakrájanej cvikly
- 20g nakrájanej čerstvej bazalky
- 2 strúčiky cesnaku
- 80ml repkového oleja Flaviol
- 30g nadrobno nasekaných kešu orieškov
- 60g nastrúhaného parmezánu
- soľ
- korenie
Postup:
Cviklu rozmixujete spolu s bazalkou, pretlačeným cesnakom, parmezánom a kešu. V pôvodnom recepte boli píniové oriešky, ja mám radšej kešu. Je to len na vašej chuti. Pridáte repkový olej Flaviol. Nakoniec osolíte a okoreníte. A parádne pesto je na svete. Stačí naniesť na celozrnnú bagetku, navrch posypať parmezánom a ozdobiť čerstvou bazalkou a ručím vám, že vaši hostia neodídu sklamaní.
Nasledujúci článok: