Ako Burina, vegánska reštaurácia pripravuje svoje šaláty

20.07.2020

Ochutnali ste už vegánske jedlá, aj keď milujete mäso? Tiež ste boli prekvapení z tých nových úžasných chutí? Ponúkame Vám návod v spolupráci s vegásnkou reštauráciou, ako si taký šalát, aj keď zakaždým originálny, spraviť doma. Mňam!

Šaláty radi pripravujeme zo sezónnych a čo najviac lokálnych surovín. V zime sú to suroviny zo skladov ako napríklad cvikla, tekvica a aj zemiaky a kapusta. Vtedy robievame šaláty teplé.

Teraz v lete používame reďkovky, zelené šaláty, paradajky, uhorky, jarnú cibuľku, vňaťky a čokoľvek čo práve rastie a čo máme radi. Suroviny pokrájame alebo postrúhame do misky. Premiešame umytými rukami. Pridáme za studena lisovaný olej. My preferujeme repkový olej Flaviol. Má lahodnú a ľahkú chuť a skryje do vrecka aj mnoho olivových olejov. Podľa toho ako veľmi sýty šalátik chceme, pridávame uvarené strukoviny alebo aj obilniny ako ryža či quinoa. Niekedy doplníme opečeným tofu, tempehom a bagetkou.

Pripraviť si tiež môžeme petržlenový olej.

Petržlenovú vňaťku aj so stopkami rozmixujeme so za studena lisovaným olejom a prepasírujeme cez sitko. Vznikne krásny svieži olej letnej zelenej farby. Používame ho do šalátov ale aj na dozdobenie rôznych jedál. Z repky v oleji získa naše telo vitamín E a petržlenová vňať je zas významným zdrojom vitamínu C. Dobrú chuť, naše zdravie!



Nasledujúci článok: