Omega-6 mastné kyseliny - správna hladina pre naše zdravie a krásu
Omega-6 nenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová) radíme do kategórie esenciálnych mastných kyselín. Tak ako Omega-3 mastné kyseliny ani omega-6 mastné kyseliny si náš organizmus nedokáže vytvoriť sám. Musíme ich prijímať v strave a udržať si tú správnu hladinu. Ich nedostatok nám spôsobuje zdravotné problémy. Avšak ich konzumácia má pozitívny vplyv nie len na náš metabolizmus, ale aj na našu krásu.
Tak ako Omega-3 mastné kyseliny aj Omega 6 majú na naše zdravie pozitívne účinky. Pomáhajú pri prevencii vzniku viacerých chorôb, ako napr. cukrovka či srdcové choroby. Napomáha tiež udržať zdravý imunitný systém, zlepšuje činnosť mozgu a majú pozitívny vplyv na naše cievy.
Dostatok Omega-6 mastných kyselín dokáže
- zmierniť pocit hladu a tým spomaliť rast tukového tkaniva
- znížiť alebo úplne odstrániť prejavy predmenštruačného syndrómu
- podporiť rast vlasov a nechtov
- pozitívne vplývať na pokožku
Nedostatok Omega-6 mastných kyselín spôsobuje
- vypadávanie vlasov
- vysušovanie pokožky
- zlé hojenie rán
- ekzémy
Omega-6 mastné kyseliny sú pre naše zdravie naozaj dôležité a ich konzumáciou môžeme predchádzať viacerým chorobám. Nájdeme ich v potravinách, ale aj v repkovom oleji Flaviol v ideálnom pomere 1:2 s Omega-3 mastnými kyselinami. Jedna lyžica repkového oleja denne ako prevencia proti chorobám a pre našu vonkajšiu krásu.
Na záver vám ponúkame zaujímavý recept od blogerky Veroniky Svobodovej - specialeditionlife.com na zemiaky plnené bryndzovou zmesou s repkovým olejom FLAVIOL.
Na 2 porcie potrebujete:
- 2 veľké zemiaky
- 200g bryndze
- 1 červenú cibuľu
- 1 červenú papriku
- 150 g morčacej šunky
- 150 g zrejúceho kozieho syra
- 1/2 téglika gréckeho jogurtu
- repkový olej FLAVIOL
- soľ, korenie
- sušená bazalka
- oregano
- červená paprika
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupe. Necháme vychladiť, prekrojíme na polovice a vnútornú časť vydlabeme tak, aby nám ostal dostatočne hrubý okraj. Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú papriku a restujeme až kým nie je paprika mäkká. Pridáme pokrájanú šunku, osolíme, okoreníme a takto orestovanú zmes premiestnime do misy. Pridáme do nej bryndzu a grécky jogurt a premiešame. Na vyložený papier poukladáme vydlabané zemiaky, naplníme ich zmesou a navrch posypeme nastrúhaným syrom. Pečieme pri teplote 220 stupňov 20 minút.
Dobrú chuť!
Nasledujúci článok: