Lyžička repkového oleja denne pre zdravie a krásu

10.10.2017

Repkový olej v sebe ukrýva veľa dobrého. Okrem ideálneho pomeru omega-3 a omega-6 mastných kyselín má repkový olej aj mnoho ďalších pozitívnych vlastností, ktorými priaznivo pôsobí na naše zdravie. Lyžička repkového oleja denne má na nás viac priaznivých účinkov ako ste si mysleli.

Tu je pár z nich:

1. posilňuje kardiovaskulárny systém

Vyvážený pomer nenasýtených mastných kyselín znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky i Alzheimerovej choroby.


2. silný antioxidant

Vitamín E obsiahnutý v repkovom oleji je silný prírodný antioxidant, ktorý chráni naše bunky pred škodlivými vplyvmi.


3. zrýchľuje metabolizmus

Keď pridáte k správnym stravovacím návykom aj repkový olej, môže vám dopomôcť k tomu, aby sa váš metabolizmus zrýchlil a začal lepšie fungovať.


4. znižuje hladinu cholesterolu

Repkový olej obsahuje vysoký podiel kyseliny linolénovej, patriacej do skupiny omega-3 mastných kyselín. Tá napomáha k udržiavaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Stačí správne vyvážená strava a hneď pôjde zvýšená hladina cholesterolu dolu.


5. má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky

Repkový olej funguje ako prevencia proti baktériám, plesniam a vírusom. Takisto napomáha k ich odstráneniu, keď už sa v tele vyskytujú. A v neposlednom rade nám zlepšuje imunitu, ktorá nás chráni.


6. spomaľuje starnutie

Áno, aj na samotnú krásu vplýva používanie repkového oleja v našej kuchyni. Spomaľuje starnutie a omladzuje aj zvnútra.


7. posilňuje funkcie mozgu

Repkový olej pozitívne pôsobí aj na náš mozog. Zlepšuje koncentráciu, pamäť a takisto aj ostatné funkcie mozgu. A to je pre naše každodenné fungovanie veľmi potrebné.

Repkový olej má na nás naozaj veľmi dobrý vplyv a v kuchyni sa dá použiť takmer na všetko. Je možné si vybrať spomedzi dvoch druhov - repkového oleja a panenského repkového oleja. V oboch sa nachádza množstvo prospešných látok. Každý by sme mali používať na to, načo je určený. Repkový panenský olej za studena lisovaný v studenej kuchyni, aby sme nezničili všetko to dobré, čo v ňom je. Repkový olej vyrobenom fyzikálnou rafináciou používame prevažne na varenie lebo je odolný voči vysokým teplotám.


Nasledujúci článok