Repkový olej – skvelý pomocník pri varení

08.08.2017

Pri príprave jedál, ktoré tepelne upravujeme by sme mali používať aj olej na to určený. Repkový olej k nim patrí. Je lisovaný za studena bez pridania chemických látok a má vyššiu teplotu zadymenia - viac ako 240 °C. To znamená, že má vyššiu odolnosť voči vysokým teplotám. Oproti ostatným rastlinným olejom je to omnoho vyššia odolnosť. Napríklad rafinovaný slnečnicový olej má teplotu zadymenia len 110 °C. Preto s repkovým olejom môžete v kľude tepelne upravovať jedlo a nemusíme sa báť, že stratí všetky prospešné látky, ktoré obsahuje.

Chuť a vôňa repkového oleja

Repkový olej má neutrálnu chuť a vôňu. Nemení tým chuť a vôňu pripraveného jedla. Dokáže však ešte viac zvýrazniť chuť ostatných ingrediencií. Preto je to výborný pomocník nie len pri varení ale aj pri pečení sladkých pokrmov.


Do akých druhov jedál môžeme použiť repkový olej?

Či už sa ideme pustiť do prípravy sladkých alebo slaných jedál, repkový olej nám vždy pomôže. Vďaka svojej neutrálnej chuti ho môžeme používať aj pri pečení koláčov.


Slaná tepelne upravovaná kuchyňa

Či už sa chystáte variť polievku, piecť mäso v rúre alebo vyprážať rezne, vo všetkých prípadoch môžete použiť repkový olej. Ako sme už spomenuli vyššie vďaka svojej vysokej teplote zadymenia nestratí prospešné látky pre zdravie človeka a pomôže vám pri vyprážaní a varení.


Grilovačka s repkovým olejom

Pripravte si skvelú marinádu z byliniek a repkového oleja a grilovačka môže začať. Ak máte elektrický gril môžete skúsiť pripraviť na grile aj palacinky či iné jedlo, ktoré robíte doma v kuchyni na panvici. Stačí pár kvapiek oleja a môžete začať experimentovať a spravíte si tak grilovačku zábavnejšou.


Sladké dobroty

Pri pečení môžete nahradiť maslo a iné rastlinné tuky repkovým olejom. Chuť ingrediencií sa zvýrazní a môžete znížiť obsah nasýtených tukov až o polovicu. Skúste preto pri najbližšom pečení napríklad do bábovky pridať len repkový olej, možno nebudete cítiť zmenu v chuti, ale určite bude prospešnejšia pre vaše zdravie.


Studená kuchyňa

Všetko čo sme spomínali vyššie, bolo o rafinovanom repkovom oleji, ktorý sa používa väčšinou v teplej kuchyni, ale môže sa používať aj v studenej. V studenej kuchyni je dobré použiť aj repkový panenský olej. Je lisovaný za studena a vďaka tomu sa v oleji neznehodnotia rozpustné vitamíny, hlavne vitamín E. V oleji sa zachováva ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín a tým dokáže tromfnúť aj olivový olej. Repkový panenský olej je preto lepšia voľba do šalátov, zvýrazní chuť zeleniny a šalát tak bude chutnejší.

Vrelo odporúčame používať repkový olej pri príprave všetkých jedál vo vašej kuchyni, či už ide o teplé alebo studené jedlá. Je naozaj výborný pomocník.

Na koniec vám ponúkame jednoduchý recept studenej polievky od blogerky Veroniky Svobodovej - specialeditionlife.sk. V recepte použila náš repkový olej Flaviol.


Jednoduché Gazpacho

Čo potrebujete:

  • 1 veľkú uhorku, olúpanú a nakrájanú na tenké plátky
  • 1,5kg olúpaných paradajok, očistených od semiačok
  • 2 nadrobno nakrájané póry
  • 1 polievkovú lyžicu nadrobno nakrájanej zelerovej vňate
  • 6 nadrobno nakrájaných bazalkových lístkov
  • 3 lyžice repkového oleja Flaviol
  • šťavu z jedného citróna
  • soľ a korenie
  • ľad


Postup:

Olúpanú a na tenké plátky nakrájanú uhorku dáme do cedidla, posolíme a necháme odstáť 20 minút. Medzitým si olúpeme paradajky. Ja som ich najprv zaparila horúcou vodou, išlo to oveľa jednoduchšie. Následne som ich prekrojila a očistila od semiačok. Je to trošku "pipľačka", ale výsledok stál zato. Takto pripravené paradajky dáme do mixéra a mixujeme, až kým z nich nemáme hladké pyré, ktoré vylejeme do hrnca.

Vrátime sa k uhorke. Tú scedíme od prebytočnej vody a papierovými obrúskami, ktoré vsiaknu ďalšiu nadbytočnú tekutinu, ju osušíme. Následne uhorku v mixéri rozmixujeme do hladkej zmesi.

A pustíme sa do hlavnej časti. Uhorkovú zmes pridáme do paradajkového pyré a potom pridáme i nadrobno nakrájaný pór, zelerovú vňať a bazalku. Osolíme a okoreníme. Pridáme k tomu šťavu z citróna, ktorú si predtým rozšľaháme s olejom a všetko spolu zamiešame. Takto pripravenú polievku vložíme do chladničky na niekoľko hodín. Pred podávaním dáme do polievkovej misky pár kociek ľadu a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Dobrú chuť!



Nasledujúci článok: