Ako sa udržať fit? Prijímajte zdravé tuky.

09.01.2018

Dennodenne prijímame tuky v strave. Niektoré sú zdravé a prospešné, ale niektoré sú škodlivé. Bez dobrých tukov by sme nedokázali normálne fungovať. Slúžia nám ako zdroj energie, sú v nich rozpustné vitamíny A,D,E,K a zabezpečujú správnu funkciu buniek v našom tele. Sú pre nás nevyhnutné a tiež ovplyvňujú naše fyzické aj duševné zdravie. Naopak tie zlé tuky môžu zvýšiť cholesterol a ohroziť vaše zdravie.

Dobré tuky

Do tejto kategórie tukov patria mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Na naše telo majú blahodarné účinky. Fungujú ako prevencia pred rôznymi ochoreniami ako sú srdcové ochorenia, problémy s krvným tlakom. Pôsobia protizápalovo a znižujú krvní tlak.

Potraviny, ktoré sú bohaté na dobré tuky:

Avokádo - je ovocie, ktoré sa stáva stále populárnejšie v našich domácnostiach. Obsahuje veľa zdravých tukov a môžete si ho pripraviť ako len chcete. Či už si spravíte chutnú nátierku alebo sladký avokádový puding.

Vlašské orechy - podporujú funkciu mozgu a myslenia. Stačí zjesť pár orechov denne. Môžete ich využiť aj do šalátov.

tučné ryby - napr. losos či tuniak. Sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ale aj bielkovín. Najvhodnejšie je si aspoň dvakrát do týždňa ryby pridať do svojho jedálnička.

Repkový olej - obsahuje ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín a to 1:2. Je cenným zdrojom vitamínov E,A,D,K a rastlinných sterolov. Môžete ho pridávať do akéhokoľvek jedla. Denne by ste mali skonzumovať aspoň jednu polievkovú lyžicu.

Alebo tiež ďalšie potraviny, v ktorých je vysoký podiel dobrých tukov ako sú olivy, rôzne semienka, arašidové maslo, atď.

Zlé tuky

Skupinu zlých tukov tvoria nasýtené a trans mastné kyseliny. Práve oni dokážu skomplikovať náš zdravotný stav, napríklad vznikom obezity. Môžu zvýšiť cholesterol v krvi, ktorý následne môže viesť k upchaniu ciev. Preto by sme mali obmedziť príjem týchto tukov. Nachádzajú sa napríklad v mäse s vysokým obsahom tuku (bravčové, hovädzie), tučných mliečnych výrobkoch, palmovom tuku a margarínoch.

Môžete ich zredukovať tak, že budete jesť viac nízkotučných mliečnych výrobkov, vyprážané jedlá môžete nahradiť grilovanými alebo pečenými a miesto masla alebo bravčovej masti použite radšej repkový olej. Tým, že znížite príjem zlých tukov, znižujete aj riziko vzniku rôznych chorôb.

Recept na záver z potraviny bohatej na dobré tuky - je to avokádo. Recept je veľmi jednoduchý, rýchly a chutný. Nech sa páči:


Avokádová nátierka

Ingrediencie:

  • 1 ks avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • Repkový olej panenský FLAVIOL
  • Soľ, korenie
  • Citrónová šťava

Návod:

Avokádo prekrojíme na polky, ošúpeme, vyberieme kôstku a roztlačíme vidličkou. Pridáme prelisovaný cesnak, trošku repkového panenského oleja a podľa chuti osolíme a okoreníme. Na záver pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, aby nám nátierka nesčernela. Všetky suroviny dobre premiešame a môžeme podávať.

Dobrú chuť!



Nasledujúci článok: