Marinovaný losos s krabim tatarakom a kôprovým Flaviol pestom

31.05.2018

Chutných receptov nikdy nie je dosť a tých inšpiratívnych už vôbec nie. Preto prinášame v spolupráci s vynikajúcim šéfkuchárom Petrom Vargom i tento výnimočný recept, nielen na slávnostnú príležitosť. Želáme dobrú chuť:

Marinovaný losos:

  • filet z lososa cca 500g
  • soľ 4 lyžice
  • cukor 4 lyžice
  • celé červené korenie (môže byť aj biele alebo čierne) 1 lyžička
  • limetky 1/2
  • čerstvý kôpor ½ zväzku
  • 100 ml repkoveho oleja Flaviol


Marinovaný losos:

Na filet (na stranu bez kože) vysypeme soľ a cukor pokvapkáme limetkovou šťavou. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa. Položíme naň aj čerstvý kôpor nasekaný nadrobno. Pokvapkame s repkovym olejom Flaviol.Celý povrch s cukrom a soľou "vmasírujeme" do ryby, toto opakujeme každú pol hodinu, až kým sa soľ nerozpustí. Keď sa soľ a cukor rozpustia, necháme filet odležať cez noc. Časť s kožou nesolíme, aby nestvrdla, pretože by sa veľmi ťažko krájala.

Na dalsi den opatrne odstranime kozu z lososa tak aby sme neporusili a neznehodnotili fillet lososa.

Krabi tatarak

Potrebujeme:

  • 100g krabieho masa
  • čerstvú bazalku
  • limetovú šťavu
  • najemno nastrúhanú kôru z pol limety
  • 1 lyžicu kyslej smotany
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

Krabie maso nakrájajte na veľmi malé kúsky alebo rozdrvime v rukach . Zmiešajte s jemne nakrájanými bazalkovými listami, 1 lyz. kyslej smotany , limetovou šťavou, dochutime solou a ml.cier.korenim


Kôprové Flaviol Pesto

Potrebujeme:

  • 2 zväzky čerstvého kôpru
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 100 ml repkoveho oleja Flaviol
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • ½ šálky olúpaných mandlí
  • ½ lyžičky citrónovej kôry
  • 2 struciky cesnaku
  • Sol a korenie

Postup:

Kôpor a petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame najemno. Vložíme do mixéra a pridáme cesnak sol korenie citronovu stavu ,repkovy olej Flaviol a olupane mandle. Rozmixujeme dohladka a prepasirujeme cez jemne sitko.

www.petervarga.eu



Nasledujúci článok: