Marinovaný losos s krabim tatarakom a kôprovým Flaviol pestom
Chutných receptov nikdy nie je dosť a tých inšpiratívnych už vôbec nie. Preto prinášame v spolupráci s vynikajúcim šéfkuchárom Petrom Vargom i tento výnimočný recept, nielen na slávnostnú príležitosť. Želáme dobrú chuť:
Marinovaný losos:
- filet z lososa cca 500g
- soľ 4 lyžice
- cukor 4 lyžice
- celé červené korenie (môže byť aj biele alebo čierne) 1 lyžička
- limetky 1/2
- čerstvý kôpor ½ zväzku
- 100 ml repkoveho oleja Flaviol
Marinovaný losos:
Na filet (na stranu bez kože) vysypeme soľ a cukor pokvapkáme limetkovou šťavou. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa. Položíme naň aj čerstvý kôpor nasekaný nadrobno. Pokvapkame s repkovym olejom Flaviol.Celý povrch s cukrom a soľou "vmasírujeme" do ryby, toto opakujeme každú pol hodinu, až kým sa soľ nerozpustí. Keď sa soľ a cukor rozpustia, necháme filet odležať cez noc. Časť s kožou nesolíme, aby nestvrdla, pretože by sa veľmi ťažko krájala.
Na dalsi den opatrne odstranime kozu z lososa tak aby sme neporusili a neznehodnotili fillet lososa.
Krabi tatarak
Potrebujeme:
- 100g krabieho masa
- čerstvú bazalku
- limetovú šťavu
- najemno nastrúhanú kôru z pol limety
- 1 lyžicu kyslej smotany
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
Krabie maso nakrájajte na veľmi malé kúsky alebo rozdrvime v rukach . Zmiešajte s jemne nakrájanými bazalkovými listami, 1 lyz. kyslej smotany , limetovou šťavou, dochutime solou a ml.cier.korenim
Kôprové Flaviol Pesto
Potrebujeme:
- 2 zväzky čerstvého kôpru
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 100 ml repkoveho oleja Flaviol
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
- ½ šálky olúpaných mandlí
- ½ lyžičky citrónovej kôry
- 2 struciky cesnaku
- Sol a korenie
Postup:
Kôpor a petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame najemno. Vložíme do mixéra a pridáme cesnak sol korenie citronovu stavu ,repkovy olej Flaviol a olupane mandle. Rozmixujeme dohladka a prepasirujeme cez jemne sitko.
Nasledujúci článok: