Letná super potravina menom Cuketa

22.08.2018

Letná sezóna cukiet stále trvá. Aj vy máte doma hneď niekoľko kusov? Nekúpili ste ju, len vám pristála v kuchyni? Ale ako na ňu, aby sme nemuseli robiť stále dookola to isté jedlo?

Cuketa je skvelá v tom, že sa dá použiť aj na slano aj na sladko. Je šťavnatá a svieža a jej veľkou výhodou je, že obsahuje málo kalórii. Ponúkame vám viacero tipov, ako na túto super potravinu, aby ste si zakaždým mohli pripraviť niečo iné a vynikajúce zároveň.

SLANÉ JEDLÁ

Slaných receptov z cukety je veľké množstvo. Určite mnoho z nich poznáte alebo ste len nevedeli, že aj toto sa dá pripraviť aj z cukety. Či už chystáte predjedlo, polievku alebo hlavné jedlo, pri každom z týchto chodov môžete z cukety niečo vykúzliť. Môžete ju variť, piecť či grilovať. Najobľúbenejšie recepty na slano z cukety sú hlavne zapekaná cuketa, cuketová polievka, cuketové placky či grilované cuketové kolieska. Ale môžete si z nej spraviť napríklad cuketovú bezlepkovú pizzu, ktorá je veľmi chutná a zdravá alebo cuketové špagety, tiež ako zdravšia alternatíva jedla. Avšak každý z receptov je svojím spôsobom výnimočný a tým, že napr. zmeníte alebo pridáte do receptu jednu ingredienciu, recept dostáva úplne novú chuť. Nebojte sa objavovať nové chute. My sme si napríklad ozvláštnili klasické cuketové placky a rozhodli sme sa o recept podeliť spolu s vami.


Cuketovo syrové placky

Ingrediencie

  • 1 väčšiu cuketu
  • 3 vajcia
  • 200g špaldovej hladkej múky
  • 100g tvrdého syra (napr. Eidam)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100ml repkového oleja FLAVIOL
  • Soľ, korenie


Postup

Cuketu nastrúhame na hrubo, osolíme a necháme postáť približne 10 minút. Potom prebytočnú vodu vylejeme. Do misky s cuketou nastrúhame syr a pridáme tiež všetky ostatné suroviny okrem repkového oleja FLAVIOL, ktorý použijeme na vyprážanie placiek. Avšak môžete zvoliť variantu aj pečenia v rúre. Stačí si vystlať plech papierom na pečenie, potrieť repkovým olejom Flaviol a dať placky piecť približne na 25 min. Po dopečení môžete podávať. Dobrú chuť!


SLADKÉ JEDLÁ

Vedeli ste, že cuketa sa dá použiť ako hlavná ingrediencia do koláčov? Tým, že je šťavnatá, koláč naozaj osvieži a nevysuší. Nebojte sa, cuketu tam nebudete cítiť tak, ako pri slaných receptoch. Jej chuť a vôňu vo väčšine prípadov prebije vôňa a chuť kakaa. Určite to stojí za vyskúšanie, my sme si koláč naozaj zamilovali.


Cuketovo čokoládový koláč

Ingrediencie

  • 350 g cukety
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g špaldovej múky hladkej
  • 2 ks vajcia
  • 200 ml repkového oleja FLAVIOL
  • 100 ml vody
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks kypriaci prášok do pečiva
  • 1 KL mletej škorice
  • 2 PL kakaa
  • džem na natretie podľa vlastného výberu
  • Poleva
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g čokolády na varenie


Postup

Očistíte a nastrúhate cuketu na jemno. Do misky s nastrúhanou cuketou pridáme všetky ostatné suroviny vrátane repkového oleja Flaviol. Cesto poriadne premiešame a vylejeme na plech. Následne dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na približne 15 minút. Keď je koláč upečený, natrieme ho džemom podľa vášho výberu (my sme použili jahodový). Nakoniec si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a následne pridáme šľahačkovú smotanu a vznikne poleva, ktorú vylejeme na koláč a necháme stuhnúť. Po vychladnutí môžeme podávať.

Dobrú chuť! J ak Vám chutilo, nezabudnite nám o tom dať vedieť na https://www.facebook.com/flaviol.sk/ alebo nám pošlite foto svojho výtvoru.



Nasledujúci článok: