Produkty

Repkový olej panenský
Repkový olej
Repkovo-reďkovkový olej
Repkový olej panenský

Repkový olej zo semien repky olejnej sa lisuje pod prísnym dohľadom pri teplote max 45 °C bez pridania chemikálií. Vďaka nízkej teplote lisovania sa v oleji neznehodnocujú rozpustné vitamíny prítomné v rastline, najmä vitamín E, a zároveň sa zachováva ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Zdravotnými účinkami dokonca tento olej dokáže prevýšiť i vyhľadávaný olivový.

Repkový olej

Za studena lisovaný fyzikálne rafinovaný repkový olej bez pridania chemických látok sa na rozdiel od nerafinovaného panenského repkového oleja vyznačuje vyššou teplotou zadymenia. To znamená, že je odolný voči vysokým teplotám, vďaka čomu je výborný na varenie. Okrem toho má aj neutrálnu chuť a vôňu, čo z neho robí ideálny olej na vyprážanie. Pre porovnanie, teplota zadymenia tohto oleja je cca 240 °C, zatiaľ čo pri rafinovovanom slnečnicovom oleji je to len 110 °C.

Repkovo-reďkovkový olej

Repkovo-reďkovkový olej lisovaný za studena má spomedzi všetkých jedlých rastlinných olejov nielen najviac vitamínu E, ale aj najvýhodnejší pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín pre ľudský organizmus. Exkluzívny vyvážený pomer 1:1,98 pomáha znižovať riziko vzniku srdcových chorôb, chráni pred cukrovkou druhého typu, Alzheimerovou chorobou, ale aj pred slabnúcou činnosťou mozgu, spôsobenou strarnutím.

Pozitíva repkového oleja pre naše zdravie

Okrem ideálneho pomeru omega-3 a omega-6 mastných kyselín má repkový olej aj mnoho ďalších pozitívnych vlastností, ktorými priaznivo ovplyvňuje naše zdravie:

  1. posilňuje kardiovaskulárny systém
  2. je to silný antioxidant
  3. zrýchľuje metabolizmus
  4. znižuje hladinu cholesterolu
  5. má antibakteriálne účinky
  6. má protiplesňové účinky
  7. má antivírusové účinky
  8. spomaľuje starnutie

Mýtus o repkovom oleji

O repkovom oleji dlhodobo koluje mýtus, ktorý mnohých zbytočne odrádza od využívania tohto druhu oleja. Aby sme to napravili, veci uvádzame na pravú mieru:

Dnešný repkový olej neobsahuje škodlivé látky

Repkový olej síce dávnejšie získal zlú povesť podradného oleja, keďže sa v ňom kedysi nachádzal vysoký obsah dieteticky nevhodnej kyseliny erukovej.

To sa však úspešným vyšľachtením bezerukovej repky olejnej v 70. rokoch 20. storočia stalo minulosťou.

V súčasnosti je tak repkový olej vďaka svojmu priaznivému zloženiu mastných kyselín považovaný za jeden z nutrične najvýhodnejších.