Blog

Prečo používať repkový olej?

19.7.2017 0:00
868 zobrazení

 

Oslnivé žlté lány repky olejnej sú v čase jej kvitnutia neprehliadnuteľné. Prečo používať v kuchyni práve repkový olej?

 Repka olejná je na našich poliach už desaťročia tradičnou plodinou, ktorá sa v súčasnosti pestuje najmä pre produkciu kvalitného potravinárskeho oleja. Repkový olej má ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín a množstvo ďalších benefitov.

Po stáročia sme zvyknutí používať v kuchyni živočíšnu masť. Bežnú bravčovú alebo tú vzácnejšiu – husaciu či kačaciu. Neskôr nastúpil trend rastlinných olejov, predovšetkým slnečnicových. Moderná doba priniesla boom olivových olejov najrôznejšej kvality. Dnes je v trende najmä repkový olej. Jeho nutričné benefity a vzácne zloženie ho predurčujú ku každodennému použitiu. Vďaka svojmu univerzálnemu využitiu dokáže byť neoddeliteľnou súčasťou mnohých pokrmov. A repkový olej dnes patrí naozaj k najpoužívanejším olejom.

Mýtus o repkovom oleji

O repkovom oleji dlho koluje mýtus, ktorý mnohých zbytočne odrádza od využívania tohto druhu oleja. No dnešný repkový olej neobsahuje škodlivé látky. Už dávnejšie si získal zlú povesť podradného oleja, keďže sa v ňom kedysi nachádzal vysoký obsah dieteticky nevhodnej kyseliny erukovej.

Repkový olej je po úspešnom vyšľachtení odrôd bezerukovej repky olejnej v 70. rokoch 20. storočia vďaka svojmu priaznivému zloženiu mastných kyselín považovaný za jeden z nutrične najvýhodnejších rastlinných olejov. Svojím zložením v niektorých kritériách podľa odborníkov dokonca prekonáva aj vysoko cenený olivový olej.

3 dôvody, prečo používať repkový olej:

  1. Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselín

Repkový olej obsahuje vysoký podiel kyseliny linolénovej, patriacej do skupiny omega-3 mastných kyslín. Tá napomáha k udržiavaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, ako aj k zdravému vývinu detí. Obsahom omega-3 pritom až 10-násobne prevyšuje olivový olej.

  1. Vhodný do studenej i teplej kuchyne

Repkový olej je univerzálny. Vďaka tomu, že rafinovaný repkový olej má neutrálnu chuť i vôňu, sa výborne hodí do nátierok či šalátov, kde zvýrazňuje arómu byliniek a zeleniny. No zároveň je veľmi odolný aj voči vysokej teplote. Teplotná odolnosť oleja je totiž viac ako 240 stupňov celzia, vďaka čomu sa skvele hodí aj na vyprážanie.

  1. Cenný zdroj prospešných vitamínov

Okrem toho, že má repkový olej ideálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, konkrétne 1:2, je tiež cenným zdrojom vitamínov E, A, D a K a rastlinných sterolov. Vďaka jeho výživovej hodnote je dokonca v Nemecku právom označovaný za najobľúbenejší jedlý olej.

 

Vyskúšajte repkový olej Flaviol

Značka Flaviol je synonymom vysokokvalitných repkových olejov, ktoré sa vyrábajú na východe Slovenska v dedinke Spišský Hrušov. Vďaka šetrnému spracovaniu kvalitného semena repky olejnej, dopestovaného na slovenských poliach si oleje Flaviol zachovávajú vysoký podiel vitamínov A, D, E a K, množstvo antioxidantov, enzýmov a minerálnych látok. Navyše, spomedzi všetkých bežne používaných rastlinných olejov vynikajú repkové oleje Flaviol aj ideálnym pomerom omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

 

Mohlo by vás zaujímať

Netradičné hranolky. Chutné, zdravé s repkovým olejom.

9.11.2018 58

Netradičné hranolky. Chutné, zdravé s repkovým olejom. Všetci poznáme klasické vyprážané zemiakové hranolky. Nájdeme ich pomaly...

Čítať viac