Blog

Omega-6 mastné kyseliny - správna hladina pre naše zdravie a krásu

6.12.2018 0:00
20 zobrazení

Omega-6 nenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová) radíme do kategórie esenciálnych mastných kyselín. Tak ako Omega-3 mastné kyseliny ani omega-6 mastné kyseliny si náš organizmus nedokáže vytvoriť sám. Musíme ich prijímať v strave a udržať si tú správnu hladinu. Ich nedostatok nám spôsobuje zdravotné problémy. Avšak ich konzumácia má pozitívny vplyv nie len na náš metabolizmus, ale aj na našu krásu.

Tak ako Omega-3 mastné kyseliny aj Omega 6 majú na naše zdravie pozitívne účinky. Pomáhajú pri prevencii vzniku viacerých chorôb, ako napr. cukrovka či srdcové choroby. Napomáha tiež udržať zdravý imunitný systém, zlepšuje činnosť mozgu a majú pozitívny vplyv na naše cievy.

Dostatok Omega-6 mastných kyselín dokáže

  • zmierniť pocit hladu a tým spomaliť rast tukového tkaniva
  • znížiť alebo úplne odstrániť prejavy predmenštruačného syndrómu
  • podporiť rast vlasov a nechtov
  • pozitívne vplývať na pokožku   

Nedostatok Omega-6 mastných kyselín spôsobuje

  • vypadávanie vlasov
  • vysušovanie pokožky
  • zlé hojenie rán
  • ekzémy

Omega-6 mastné kyseliny sú pre naše zdravie naozaj dôležité a ich konzumáciou môžeme predchádzať viacerým chorobám. Nájdeme ich v potravinách, ale aj v repkovom oleji Flaviol v ideálnom pomere 1:2 s Omega-3 mastnými kyselinami. Jedna lyžica repkového oleja denne ako prevencia proti chorobám a pre našu vonkajšiu krásu.

Na záver vám ponúkame zaujímavý recept od blogerky Veroniky Svobodovej – specialeditionlife.com na zemiaky plnené bryndzovou zmesou s repkovým olejom FLAVIOL.

Na 2 porcie potrebujete:

  • 2 veľké zemiaky
  • 200g bryndze
  • 1 červenú cibuľu
  • 1 červenú papriku
  • 150g morčacej šunky
  • 150g zrejúceho kozieho syra
  • 1/2 téglika gréckeho jogurtu
  • repkový olej FLAVIOL
  • soľ, korenie
  • sušená bazalka
  • oregano
  • červená paprika

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupe. Necháme vychladiť, prekrojíme na polovice a vnútornú časť vydlabeme tak, aby nám ostal dostatočne hrubý okraj. Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú papriku a restujeme až kým nie je paprika mäkká. Pridáme pokrájanú šunku, osolíme, okoreníme a takto orestovanú zmes premiestnime do misy. Pridáme do nej bryndzu a grécky jogurt a premiešame. Na vyložený papier poukladáme vydlabané zemiaky, naplníme ich zmesou a navrch posypeme nastrúhaným syrom. Pečieme pri teplote 220 stupňov 20 minút.

Dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať

PEČENÉ BATÁTY PLNENÉ QUINOOU

26.9.2018 143

PEČENÉ BATÁTY PLNENÉ QUINOOU Peter Varga pripravil túto skvelú variantu batátov spolu s repkovým olejom Flaviol. Inšpiroval ho recept od...

Čítať viac