Blog

Omega-6 mastné kyseliny - správna hladina pre naše zdravie a krásu

6.12.2018 0:00
251 zobrazení

Omega-6 nenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová) radíme do kategórie esenciálnych mastných kyselín. Tak ako Omega-3 mastné kyseliny ani omega-6 mastné kyseliny si náš organizmus nedokáže vytvoriť sám. Musíme ich prijímať v strave a udržať si tú správnu hladinu. Ich nedostatok nám spôsobuje zdravotné problémy. Avšak ich konzumácia má pozitívny vplyv nie len na náš metabolizmus, ale aj na našu krásu.

Tak ako Omega-3 mastné kyseliny aj Omega 6 majú na naše zdravie pozitívne účinky. Pomáhajú pri prevencii vzniku viacerých chorôb, ako napr. cukrovka či srdcové choroby. Napomáha tiež udržať zdravý imunitný systém, zlepšuje činnosť mozgu a majú pozitívny vplyv na naše cievy.

Dostatok Omega-6 mastných kyselín dokáže

  • zmierniť pocit hladu a tým spomaliť rast tukového tkaniva
  • znížiť alebo úplne odstrániť prejavy predmenštruačného syndrómu
  • podporiť rast vlasov a nechtov
  • pozitívne vplývať na pokožku   

Nedostatok Omega-6 mastných kyselín spôsobuje

  • vypadávanie vlasov
  • vysušovanie pokožky
  • zlé hojenie rán
  • ekzémy

Omega-6 mastné kyseliny sú pre naše zdravie naozaj dôležité a ich konzumáciou môžeme predchádzať viacerým chorobám. Nájdeme ich v potravinách, ale aj v repkovom oleji Flaviol v ideálnom pomere 1:2 s Omega-3 mastnými kyselinami. Jedna lyžica repkového oleja denne ako prevencia proti chorobám a pre našu vonkajšiu krásu.

Na záver vám ponúkame zaujímavý recept od blogerky Veroniky Svobodovej – specialeditionlife.com na zemiaky plnené bryndzovou zmesou s repkovým olejom FLAVIOL.

Na 2 porcie potrebujete:

  • 2 veľké zemiaky
  • 200g bryndze
  • 1 červenú cibuľu
  • 1 červenú papriku
  • 150g morčacej šunky
  • 150g zrejúceho kozieho syra
  • 1/2 téglika gréckeho jogurtu
  • repkový olej FLAVIOL
  • soľ, korenie
  • sušená bazalka
  • oregano
  • červená paprika

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupe. Necháme vychladiť, prekrojíme na polovice a vnútornú časť vydlabeme tak, aby nám ostal dostatočne hrubý okraj. Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú papriku a restujeme až kým nie je paprika mäkká. Pridáme pokrájanú šunku, osolíme, okoreníme a takto orestovanú zmes premiestnime do misy. Pridáme do nej bryndzu a grécky jogurt a premiešame. Na vyložený papier poukladáme vydlabané zemiaky, naplníme ich zmesou a navrch posypeme nastrúhaným syrom. Pečieme pri teplote 220 stupňov 20 minút.

Dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať

Chutné pohostenie na Veľkú Noc

7.3.2018 927

Prichádzajú Veľkonočné sviatky a s nimi je už tradične spojené aj dobré jedlo. Avšak príprava viac druhov jedál si vyžaduje dlhú...

Čítať viac