Blog

Oleje v príkrmoch pre najmenších

19.9.2017 0:00
615 zobrazení

Pridávanie olejov do jedál je veľmi dôležité, aby dieťatko prijímalo potrebné látky pre správny vývoj, aj keď už nie je dojčené. Ide hlavne o vstrebávanie vitamínov A, D, E, K. Najlepšie je používať oleje, ktoré sú u nás bežne dostupné – repkový, slnečnicový za studena lisovaný. Do jedla sa pridávajú až na záver, predtým ako budete jedlo podávať. Pri väčších deťoch môžete používať oleje pri varení a používať rafinované oleje.

Priaznivé účinky repkového oleja

Repkový olej má spomedzi rastlinných tukov jedinečné zloženie. Obsahuje totiž najviac nenasýtených mastných kyselín a najmenej nasýtených mastných kyselín. Repkový olej má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú v ideálnom pomere 1:2. Obsahuje omnoho viac omega-3 mastných kyselín ako olivový olej. A tiež viac vitamínu E.

Strava dieťaťa a repkový olej

Repkový olej je vhodné zaradiť do jedálnička dieťaťa od 6. mesiaca života dieťaťa, keď začne papať prvé zeleninové príkrmy. Veľa vitamínov v zelenine je rozpustných v tukoch, a ak olej nepridáte, dieťa ich nedokáže zužitkovať. Preto je dôležité postupne pridávať repkový olej do príkrmov dieťaťa. Začnite s pár kvapkami do zeleninových kašičiek, menej ako jedna kávová lyžička.

Pri varení jedál pre väčšie deti môžete repkový olej používať častejšie a vo väčších dávkach ako pre dojčiace deti. Repkový olej je  veľmi vhodný na varenie aj pečenie, pretože má vysokú teplotu zadymenia. S týmto olejom môžete pripravovať svojmu drobcovi rozmanité jedlá, či už uvariť dobrú polievku, pripraviť šalátik alebo napiecť výborný koláč. A vďaka tomu, že nemá špecifickú chuť a vôňu, deti nebudú ani vedieť, že sa v jedle nachádza.  

Recept na záver

Tento recept vaše deti určite ocenia. Ak ich chcete odmeniť sladkou dobrôtkou, skúste im napiecť tieto výborné kapkejky od blogerky Veroniky Svobodovej – specialeditionlife.com. Nech sa páči, tu je recept:

Vanilkové kapkejky

Čo potrebujete:

na cesto: 220g polohrubej múky, 100g kryštálového cukru, 130ml repkového oleja Flaviol, 170ml vlažného mlieka, 2 vajíčka, 2PL kakaa, 1ks čokolády na varenie, 2ČL kypriaceho prášku

na krém: 250g mascarpone, 100g mäkkého tvarohu, 100g práškového cukru, 1 vanilkový lusk,

Postup: suroviny na cesto zmiešame(všetko okrem čokolády) a vyšľaháme z nich cesto, nakoniec pridáme nasekanú čokoládu. Košíčky naplníme cestom asi 1cm pod okraj a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, cca 25 minút. Po vytiahnutí z rúry ich necháme poriadne vychladnúť. Medzitým si pripravíme krém, na ktorý vyšľaháme mascarpone s tvarom a cukrom, potom pridáme zrniečka z vanilkového lusku. A môžete zdobiť.

Dobrú chuť!:)

Mohlo by vás zaujímať

Jesenné potraviny, ktoré by nemali chýbať v žiadnej kuchyni

19.10.2017 561

Začala nám jeseň a s ňou je už tradične spojené dozrievanie sezónnych potravín. Sú to  napríklad cvikla, tekvica, jablká, atď. Všetky...

Čítať viac