Blog

Ako využiť množstvo byliniek na konci leta?

26.10.2018 0:00
49 zobrazení

Spravte si bylinkové oleje.

Podarilo sa vám vypestovať alebo nazbierať veľa byliniek a neviete čo s nimi? Jedna z možností je zamrazenie alebo vysušenie, aby ste bylinky mohli využiť aj počas zimných mesiacov. Avšak je tu aj mnoho ďalších možností využitia, jednou z nich sú aj bylinkové oleje. Ich príprava je veľmi jednoduchá a výsledok veľmi chutný.

Bylinkové oleje si môžete pripraviť z rôznych byliniek ako je bazalka, rozmarín a levanduľa. Ale tiež zo zeleniny ako čili papričky či cesnak. Repkový olej je na prípravu takýchto olejov naozaj ideálny pretože má neutrálnu chuť a vôňu. Bylinky bude v oleji viac cítiť a ich chuť bude zvýraznená. Bylinkové oleje môžete v kuchyni využiť na všetky druhy jedál, či už na šaláty, cestoviny alebo mäso.

Príprava bylinkového oleja

Príprava je jednoduchá. Môžete zvoliť prípravu za studena alebo prípravu za tepla. Obe prípravy vyžadujú rovnaké ingrediencie, avšak čas prípravy a postup je odlišný. Pri príprave za studena sa výsledok dostaví až za niekoľko týždňov. Naopak pri príprave za tepla ho po dokončení môžete hneď konzumovať.

Príprava za studena

Na prípravu oleja potrebujete bylinky (napr. bazalku) čerstvo natrhané a repkový olej panenský FLAVIOL. Hrsť byliniek na 0,2l repkového oleja. Je na vás koľko bylinkového oleja si chcete pripraviť. Avšak myslite pri príprave väčšieho množstva, že olej treba skonzumovať do troch mesiacov od začatia používania. Dôležité je tiež bylinky umyť a po umytí byliniek ich dobre vysušili, aby sa voda do oleja nedostala. Usušené bylinky môžete dať do fľašky a zaliať repkovým olejom Flaviol. Dbajte na to, aby bylinky z oleja nevytŕčali a boli všetky časti ponorené. Takto môžete olej položiť na teplejšie miesto (napr. parapet). Pravidelne olej kontrolujete. Po uplynutí dvoch týždňov môžete olej ochutnať a pomiešať. Ak sa vám zdá, že ešte nie je dosť bylinkový, nechajte ho lúhovať ďalšie dva týždne. Potom sceďte a môžete konzumovať. Bylinkový olej skladujte na tmavom, chladnom mieste. Nezabudnite ho skonzumovať do troch mesiacov.

Príprava za tepla

Pri tomto spôsobe prípravy nebudete musieť na konzumáciu dlho čakať a ešte v ten deň ho budete môcť ochutnať. Avšak jeho trvanlivosť je kratšia ako pri predošlej príprave. Repkový olej Flaviol nalejete do hrnca a pomaly zahrievate na miernom ohni tak, aby sa nezačal variť. Bylinky si medzitým nakrájajte na drobno. Následne ich vložte do horúceho oleja, nie zovretého a odstavte. Keď bylinkový olej vychladne môžete ho precediť do fľašky a uskladniť na tmavom mieste. Nie však v chladničke.

Ak si budete alebo už ste si bylinkové oleje pripravovali, pošlite nám fotografie ako sa vám podarili na sociálnych sieťach (Facebook, Instagram). Budeme sa tešiť.

Mohlo by vás zaujímať

Špičkový šéfkuchár Peter Varga varí s FLAVIOL-om

18.5.2018 620

Peter Varga je svetoznámy kuchár, ktorý varí pre svetové hviezdy. Aj napriek tomu, že pôsobí v zahraničí, využíva vo svojej kuchyni aj...

Čítať viac