Blog

Aj v sladkých pokrmoch sa dá využiť repkový olej

10.10.2017 0:00
678 zobrazení

Určite každý z vás pozná ten pocit „mám chuť na niečo sladké“. Ale nechcete už jesť tie presladené, kalorické keksy. Aj keď aj to je niekedy záchrana. Ale čo tak si spraviť niečo sladké doma a mať všetky ingrediencie pod kontrolou? Vyberte si potraviny podľa seba a môžete si spraviť zdravé chutné koláčiky a zobrať si kamkoľvek zo sebou.

Ako sa hovorí, najlepšie koláče sú domáce. Určite preto, lebo presne viete čo v nich je. Kvalitné ingrediencie sú základom pri každom jedle. A samozrejme aj pri sladkých dobrotách. Ak chceme aby bol koláčik zdravý a ľahší, zvolíme podľa toho aj ingrediencie. Napríklad obyčajnú hladkú múku vymeníme za špaldovú a margarín vymeníme za repkový olej.

Aj v takom repkovom oleji je množstvo prospešných látok pre naše zdravie a tieto prospešné látky môžeme prijímať aj prostredníctvom sladkých pokrmov. Má vysoký podiel vitamínov A, D, E a K, množstvo antioxidantov, enzýmov a minerálnych látok. Navyše, spomedzi všetkých bežne používaných rastlinných olejov vynikajú repkové oleje Flaviol aj ideálnym pomerom omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Repkový olej môžete zakomponovať priamo do receptu alebo sním môžete vymastiť plech, aby sa vám váš fajný koláčik nepripiekol. Bola by to veľká škoda.

Na ukážku ako ľahko zakomponovať repkový olej do sladkého koláčika vám ponúkame tento fajný recept.

Hrnčeková dvojfarebná bábovka

Ingrediencie:     2 hrnčeky špaldovej múky

                               1 hrnček hnedý cukor

                               1 hrnček mlieka

                               ½ hrnčeka repkového oleja Flaviol

                               4 ks vajcia

                               1 ks vanilkový cukor

                               1 ks kypriaci prášok

                               2 PL kakao

Postup:

Rozbijeme vajíčka a oddelíme bielka od žĺtok.  Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom. Keď máme žĺtka dobre premiešané pridáme mlieko a znovu premiešame. Následne pridáme múku s práškom do pečiva a postupne pri šľahaní pridávame olej. Pridáme pripravený sneh a len zľahla primiešavame varechou. Nakoniec si cesto rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao.

Bábovkovú formu vymastíme repkovým olejom a vysypeme múkou, aby sa nám cesto neprilepilo. Do formy najprv nalejeme biele cesto a potom kakaové cesto. Resp. je to na vás aké poradie zvolíte. A dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C na 45 minút. Môžete si cesto otestovať špajdličkou. Keď pichnete do bábovky a cesto sa vám prilepí na špajdľu, ešte nie je hotová.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať

Špičkový šéfkuchár Peter Varga varí s FLAVIOL-om

18.5.2018 713

Peter Varga je svetoznámy kuchár, ktorý varí pre svetové hviezdy. Aj napriek tomu, že pôsobí v zahraničí, využíva vo svojej kuchyni aj...

Čítať viac